Boerkiniverbod Antwerpen getest op discriminatie

buitenland
131
23 sep '15
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (IGK) gaat onderzoeken of het boerkiniverbod discriminerend is. Antwerpse zwembaden hebben dat onlangs ingevoerd.

Fons Duchateau van de Nieuw-Vlaamse Alliantie ziet dat echter niet zitten en wil het boerkiniverbod absoluut handhaven, meldt Nieuwsblad. Een boerkini is een bedekkende badpak met hoofddoekje. IGK gaat het verbod onderzoeken na een klacht van een moslima. Haar rechten worden door het verbod geschonden. Het IGK is het hiermee eens. 

Hygiënische leugen 'Het stadsbestuur zegt dat het boerkiniverbod werd ingevoerd omwille van de hygiëne en de veiligheid. Maar uit verschillende adviezen blijkt dat de boerkini niet onhygiënisch en niet onveilig is', zegt IGK-directeur Patrick Charlier in de krant Gazet van Antwerpen. 'De boerkini is vervaardigd uit dezelfde stof als gewone badkledij. De vraag is dus welke grond er is om mensen met een boerkini toegang tot het zwembad te weigeren.'

Het IGK heeft nog niet definitief geoordeeld maar heeft wel een brief aan het gemeentebestuur gestuurd waarin staat dat het verbod 'op gespannen voet staat met de anti-discriminatiewetgeving. 

Bedekt of lustobject? Duchateau is in Antwerpen verantwoordelijk voor een goede diversiteit in de stad maar ziet een afschaffing niet zitten. Ook hij maakt de klassieke fout door te denken dat bedekte vrouwen als minderwaardig worden gezien. 'Hygiënisch of niet, ik wil gewoon geen boerkini's in onze zwembaden. Ik zal niet accepteren dat vrouwen zich als minderwaardige wezens moeten wegsteken onder een boerkini. De eis om het verbod af te schaffen, is een regelrechte aanval op onze waarden en normen.'

Door zo agressief tegen 'bedekt zwemmen' te reageren is het de vraag of Duchateau de plank volledig misslaat door zo diep te pleiten voor halfnaakt zwemmen. Velen vragen zich af of vrouwen in bikini dwingen geen vorm van discriminatie is.

© Redactie 2015
islamhaat
antwerpen
igk
boerkini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi