Cybercriminelen moeten de cel in

algemeen
0
3 okt '15
Ze lokten nietsvermoedende mensen die wilden internetbankieren naar nepwebsites van ING, Rabobank en SNS Bank.

Vervolgens onderschepten ze TAN-codes om geld over te maken. Zo maakten ze meer dan een ton buit. Daarom zijn vier mannen vrijdag veroordeeld.

Een 25-jarige man uit Barendrecht moet drie jaar en drie maanden de cel in. Een 24-jarige Almeerder kreeg drie jaar gevangenisstraf. Een 23-jarige Rotterdammer en een 23-jarige man zonder vaste woonplaats hoorden van de rechter dat ze twee jaar celstraf krijgen. Bij alle vier zijn zes maanden celstraf voorwaardelijk.

De gedupeerden hebben het gestolen geld teruggekregen van de banken. Bij elkaar gaat het om ongeveer 110.000 euro. De criminelen moeten het geld nu aan de drie banken terugbetalen.

TAN-codes

De cybercriminelen hadden bij Russische hackers virussen gekocht, die op de computers van rekeninghouders werden gezet. De gebruikers dachten dat ze naar de website van hun bank gingen, maar door de besmetting werden ze naar een site gestuurd die de criminelen hadden gemaakt.

Toen de slachtoffers inlogden, kregen de daders gebruikersnamen en wachtwoorden in handen. Vervolgens besmetten ze de smartphones van de gebruikers, zodat ze ook de TAN-codes konden onderscheppen. Met de wachtwoorden en de codes konden de daders snel veel geld overmaken naar zogeheten geldezels. Die hadden hun bankrekening en pinpas aan de criminelen gegeven.

© ANP 2015
hacker
rotterdam
sns reaal
rabobank
barendrecht
ing bank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi