Mina stormloop: Marokkaanse nabestaanden stellen Saudi-Arabië aansprakelijk

buitenland
4
5 okt '15
Nabestaanden van de slachtoffers nemen Franse advocaten in de arm in aanloop rechtszaak tegen de Saoedische autoriteiten

Het is nog niet duidelijk bij welke rechtbank de zaak wordt neergelegd; de Franse, de Europese of het Internationaal Strafhof. De jurisdictie van de Franse rechtbank heeft zijn beperkingen maar vervolging is mogelijk als het slachtoffer over de Franse nationaliteit beschikt.

Bij de stormloop in Mina kwamen tot nu toe 19 Marokkanen om het leven. De nabestaanden van deze slachtoffers zetten nu de eerste stappen in de hoop op gerechtigheid en meer duidelijkheid.

De Saudische autoriteiten leggen op hun beurt de schuld bij Iraanse pelgrims, die hebben volgens de Saudiërs de strikte regels niet nageleefd. De Saudische nieuwssite Al-Sabq citeert ooggetuigen die zagen dat een grote groep Iraniërs in strijd met de richtlijnen in de verkeerde richting was gedraaid en in botsing kwam met andere pelgrims.

De procureur-generaal van Iran heeft op 26 september al de intentie uitgesproken de Saudiërs aansprakelijk te zullen stellen bij het Internationaal Strafhof. De zaak van de Iraniërs kan van invloed zijn op de slagingskans van de nabestaanden van de Marokkaanse slachtoffers.

© MAROKKO.NL 2015
mina
mekka
stormloop
saoedi-arabië
iran
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?