'Gratis tablet toch niet zo heel gratis'

economie
5
13 okt '15
Consumenten die een nieuw energiecontract afsluiten en daarbij een gratis tablet of thermostaat als lokkertje cadeau krijgen, betalen deze producten zonder dat ze dit weten terug via hun energierekening.

Feitelijk betekent dit dat consumenten een lening afsluiten vergelijkbaar met koop op afbetaling, aldus Vereniging de Vastenlastenbond, die de kwestie onderzocht. De organisatie is zelf overigens ook een aanbieder van energie.Omdat energiebedrijven de extra kosten niet kenbaar maken, schenden ze massaal de Wet Financieel Toezicht, meent de Vastenlastenbond. 

"Consumenten denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen."

Telefoons
De Hoge Raad besliste al eerder in de telecomsector dat 'gratis' telefoons bij een abonnement een vorm van koop op afbetaling was. Of dit scenario ook geldt voor energieleveranciers is nog niet helder. Om hierover duidelijkheid te krijgen heeft de Vastelastenbond een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

"We willen afdwingen dat energieleveranciers zich aan de Wet Financieel Toezicht gaan houden", aldus de bond. "Het moet voor consumenten duidelijk worden welk deel van hun rekening ze betalen voor energieverbruik en welk deel voor het terugbetalen van een zogenaamd gratis product. Dan kunnen ze een weloverwogen keuze maken en is het duidelijk dat bij de tekening van het contract de aangeboden gadgets niet gratis zijn."

© ANP 2015
den haag
tablet
gratis
consumenten
vastenlastenbond
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi