Voormalig bokskampioen scheurt Marokkaans paspoort op Franse televisie (video)

marokko
98
14 okt '15
Ex-bokskampioen Zakaria Moumni heeft zijn paspoort tijdens een Frans praatprogramma gescheurd uit onvrede.

Moumni werd uitgenodigd bij het programma '64' dat door TV5 Monde werd uitgezonden. Daar deed hij iets dat bij veel Marokkanen de woede op de hals haalde. Hij scheurde zijn Marokkaanse paspoort en zag af van zijn nationaliteit. De bokser zorgt al geruime tijd voor problemen. Zo zou hij de Marokkaanse koning Mohamed VI willen spreken over een bepaalde aanstelling en over sportprojecten. 

Dat proces ging echter niet naar de wens van Moumni. Ook zorgt hij voor spanningen tussen Marokko en Frankrijk. Hij beschuldigde de Marokkaanse inlichtingenbaas Abdellatif Hammouchi van marteling in een gevangenis in Temara. Op die beschuldiging besloot een groep agenten Hammouchi te bezoeken in Parijs, waar hij dat moment verbleef. De aanklacht zorgde voor een rel tussen beide landen. 

Marokko besloot zelfs voor korte tijd de justitiële samenwerking met Frankrijk op te schorten. Onlangs werd de lucht geklaard en kreeg Hammouchi zelfs een onderscheiding van de Fransen. Moumni stelt overigens dat de Marokkaanse overheid hem probeerden om te kopen door hem een sportclub ter waarde van vijf miljoen euro aan te bieden. Marokko doet deze beschuldiging af als verzinsels. 

Moumni - die ook de Franse nationaliteit heeft - hoeft zich de komende periode sowieso niet te laten zien in Marokko. Op 1 oktober kwam zijn boek 'De man die de Koning wilde spreken' uit. Of hij zich daar kritisch of negatief uitlaat over de monarch is niet bekend.

© Redactie 2015
marokko
zakaria moumni
frankrijk
paspoort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi