Koning Mohammed VI vijfde invloedrijkste moslim ter wereld

marokko
19
16 okt '15
De Marokkaanse koning Mohammed VI hoort bij de tien meest invloedrijke islamitische persoonlijkheden.

Het Koninklijk Jordaans Islamitisch Centrum voor Strategische Studies (RISSC) heeft onderzoek gedaan naar de invloedrijkste moslims en maakte een top 500. Bij de eerste tien zien we onze eigen Mohammed VI terug. Het centrum definieerde 'invloedrijk' als een persoon die de macht heeft om een belangrijke rol te spelen in de islamitische wereld. Slechts vier mensen zijn invloedrijker dan Mohammed VI. 

Op de eerste plek staat de Jordaanse koning Abdullah II, gevolgd door een opmerkelijk figuur: namelijk de hoogste imam van Al Azhar, sheikh Ahmad Mohammad Al-Tayyeb. Dit is opmerkelijk te noemen omdat Al-Tayyeb achter couppleger al-Sissi staat, die eerder Mohammed Morsi afzette. Als derde volgt koning Salman van Saudi-Arabië terwijl de Iraanse Ayatollah Ali Khamenei vierde staat. 

Mohammed VI Koning Mohammed VI komt daarna op plek vijf. De denktank roemde de koning om meerdere dingen. Zo reageerde men positief op het feit dat Mohammed VI zich inzet voor moslims die de Maliki-madhab volgen en als toonaangevende monarch in Afrika. Ook is RISSC positief over zijn politieke inzet en het hervormingsbeleid in Marokko om Marokko te moderniseren. Ook de bestrijding van terrorisme zorgde voor de nodige punten. 

'Hij behandelt vraagstukken over armoede, kwetsbaarheid en sociale uitsluiting en heeft de buitenlandse betrekkingen sterker gemaakt', valt te lezen. 

Palestina RISSC wees op de belangrijke rol van Marokko ter verdediging van Jeruzalem. Marokko heeft hierin een eeuwenoude rol en Mohammed VI zet dat voort met zijn voorzitterschap in het Quds Comité.

© Redactie 2015
marokko
mohammed vi
islam
moslim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?