Frans OM: 'Moslims met nazi's vergelijken is vrijheid van meningsuiting'

buitenland
36
21 okt '15
De aanklager van het Openbaar Ministerie (OM) in Frankrijk vindt niet dat Marine Le Pen moet worden vervolgd voor een omstreden uitspraak die ze vijf jaar geleden deed.

De leidster van de extreemrechtse partij Front National vergeleek in 2010 Islamitische straatpredikanten met nazi's. Volgens de aanklager was die uitlating weliswaar ,,schokkend'', maar tegelijkertijd onderdeel van ,,het recht op vrijheid van meningsuiting''. De 47-jarige politica deed haar omstreden uitspraak tijdens een bijeenkomst in Lyon, toen haar partij werd bekritiseerd vanwege de felle houding tegenover immigratie en de islam. 

,,Sorry, maar als we het hier over de Tweede Wereldoorlog moeten hebben, als we het dan toch over bezetting moeten hebben, dan moeten we het hebben over die straatpredikanten'', zei Le Pen toen. ,,Zij maken zich duidelijk schuldig aan bezetting'', vervolgde Le Pen. ,,Ze houden de buurten in hun macht en stellen religieuze wetten in. Er zijn geen tanks, er zijn geen soldaten, maar toch is het een vorm van bezetting. Dat onderdrukt de mensen hier.'' 

Veel mensen namen aanstoot aan die uitlatingen en ze werd aangeklaagd voor het aanzetten tot discriminatie van religieuze overtuigingen van mensen.

Nieuwe klacht Le Pen moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechter, nadat de zaak al verschillende keren was aangehouden. In december schoven rechters de zaak nog terzijde, maar anti-racismegroepen dienden een nieuwe klacht in, waarna de zaak toch weer werd heropend. De aanklager vindt echter dat Le Pen moet worden vrijgesproken. Het is niet bekend wanneer de uitspraak volgt. De rechters mogen Le Pen in principe nog steeds veroordelen.

© ANP 2015
frankrijk
marine le pen
extreemrechts
islamhaat
islamofobie
moslims
parijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi