Haatzaaiers op internet kunnen politie aan deur verwachten

algemeen
215
21 okt '15
Islam, vluchtelingen, moslims, zwarte piet en Marokkanen zijn slechts enkele voorbeelden die veel heftige reacties losmaken op internet.

Zeker op Facebook en Twitter tonen mensen zich vaak keihard en racistisch bovendien. In sommige gevallen gaat de politie op huisbezoek. De Leeuwarder Courant meldde dit weekeinde dat de politie in de stad 15 tot 20 haatzaaiers had bezocht vanwege uitingen op Facebook. Tegen RTL Nieuws legt de politie uit dat het niet het werk was van een overijverig agentje. Zulke huisbezoeken vinden over het hele land plaats, maar precieze cijfers ontbreken. Daaruit kunnen we concluderen dat er een vorm van beleid is. 

Naar eigen zeggen is de politie extra alert op uitingen op Facebook en Twitter. Vooral in gebieden waar vluchtelingen zijn of komen houdt de politie een extra oogje in het zeil. Haatgevoelens komen dan vaak op internet tot 'leven'. De politie legt uit dat mensen simpelweg niet realiseren wat voor impact dat heeft. Ze bevinden zich met hun reacties in een grijs gebied tussen vrijheid van meningsuiting en een strafbare uitlating. 'Zonder dat ze het zich realiseren, nodigen ze daarmee andere gebruikers uit daar overheen te gaan.'

En daarom komt de politie even langs. Voorlopig zonder handboeien. Een wijkagent die een bezoekje komt brengen is vaak voldoende. 'Daar schrikken mensen van. Dan wordt die tweet verwijderd, of in sommige gevallen is het bericht zelfs al verwijderd van Facebook', citeert RTL. Deze mensen begrijpen vaak wel waarom de politie zich zorgen maakt.   

© Redactie 2015
islamhaat
discriminatie
racisme
facebook
twitter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?