Waarom Aashoura dit jaar op zaterdag is

algemeen
0
22 okt '15
Op welke dag dit jaar cAashoeraa’ zal zijn, is beantwoord door het Hooggerechtshof van Saoedi-Arabië, verantwoordelijke voor het officieel vastleggen van de nieuwe maand.

Hieronder (schuin) een vertaling van Al Yaqeen, die een artikel van het Saudisch staatspersbureau SPA vertaalde. De Saudische autoriteiten zagen zich genoodzaakt om extra verduidelijking te brengen door de ontstane onenigheid. Op de Saudische live-kanalen van Mekka en Medina geeft de standaard kalender aan dat het morgen 10 Muharram is. Op deze dag valt Aashoura. Dat blijkt echter niet helemaal te kloppen. 

Het tonen van de datum is op automatische wijze gegaan en toont in dit geval niet de werkelijke datum. Islamitische rituelen worden waargenomen en gaan niet middels een vaste kalender. Hieronder een simpele en beknopte uitleg.
Artikel 'Donderdag (vorige week) was de eerste dag van de maand Moeharram. Zaterdag aanstaande is dus de dag van cAashoeraa’ (de 10e van Moeharram). Tv-zenders passen hun kalender niet aan omdat zij, net zoals andere overheidsinstanties en commerciële bedrijven, de kalender van Oemm ul-Qoera hanteren in hun administratie. Deze kalender is vast en wordt niet aangepast als de nieuwe maan wordt waargenomen. De Islamitische rituelen worden echter gebaseerd op het waarnemen van de nieuwe maan.Het heeft daarom geen zin om je bezig te houden met het twisten over deze zaak. Moge Allah jullie aanbidding accepteren!”
Vasten Het is voor moslims aangeraden om te vasten op de dag van Aashoura. Hiernaast dient ook een dag van tevoren of een dag erna gevast te worden. Het best is om vrijdag en zaterdag te vasten, maar zaterdag en zondag is ook toegestaan. 

© Redactie 2015
islam
aashoura
saoedi-arabië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?