Uitgereisde jongen langer vast, meisje vrij

algemeen
1
27 okt '15
De jongen uit Nederland die in Bulgarije werd opgepakt omdat hij vermoedelijk op weg naar Syrië was, blijft in voorarrest.

Dat heeft de onderzoeksrechter in Lelystad maandag besloten. Het zeventienjarige meisje uit Utrecht, dat met hem werd gearresteerd, wordt onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Haar voorarrest wordt geschorst, besloot de rechter-commissaris in Utrecht. De jongen (18) komt uit Almere en het meisje (17) uit Utrecht. Een derde verdachte die in Bulgarije werd gearresteerd, een 22-jarige man uit IJmuiden, wordt dinsdag voorgeleid.

De drie werden op 5 oktober aangehouden bij Kapitan Andreevo, een grensovergang met Turkije, omdat ze zich vermoedelijk in Syrië bij Daesh wilden aansluiten. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Zitting
Op vrijdag 2 oktober deden de ouders van het meisje aangifte van vermissing. Diezelfde dag meldden de ouders van de jongen uit Almere dat zij het vermoeden hadden dat hun zoon wilde uitreizen. Tegen hem werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Bulgarije heeft de drie eerder vorige week aan Nederland uitgeleverd. Op een zitting daarover bij de rechtbank in het Bulgaarse Haskovo zeiden ze dat zij slechts als toeristen naar Syrië wilden. Waarom ze juist deze bestemming hadden uitgekozen, vertelden ze niet.

© ANP 2015
syrië
bulgarije
turkije
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi