Israëlische minister toont ware intentie: 'Droom om vlag op Tempelberg te zien waaien'

buitenland
7
27 okt '15
Het geschil tussen Israël en de Palestijnen over de heilige Tempelberg is nog eens verder aangewakkerd.

De Israëlische minister Tzipi Chotoveli gooide met controversiële uitspraken nieuwe olie op het vuur. Of moeten we zeggen: de minister toont de echte bedoelingen die de schurkenstaat met de Tempelberg heeft. "Het is mijn droom om de Israëlische vlag te zien zwaaien op de Tempelberg", zei hij voor de televisie. Het plateau is "het centrum van Israëlische soevereiniteit, in de hoofdstad van Israël, de heiligste plaats van het Joodse volk", aldus de vice-minister van Buitenlandse Zaken en zette daarmee maandag de toon.
Zijn opmerkingen zijn in duidelijke tegenspraak met Israëlische garanties de status quo van de plek, die zowel voor moslims als joden heilig is, niet te veranderen. De regeling betekent dat alleen moslims op de Tempelberg komen om de bidden. Joden en ook christenen kunnen de plaats alleen bezoeken.

Uit ingrepen, ingestelde regels en constante ingrepen op de Tempelberg blijkt echter dat Israël wel degelijk aan 'zuivering' doet en daarmee de plek steeds moeilijker begaanbaar is voor islamitische burgers. Moslims worden vaak tegengehouden en het leger valt regelmatig de Al-Aqsa moskee binnen. Ook mensenrechtenorganisaties stellen dat Israël de Tempelberg stukje bij beetje toeëigent.

© Redactie 2015
palestina
zionisten
tzipi chovoteli
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?