Marokkaanse overlevende Schipholbrand: 'Ik hoor ze nog schreeuwen'

marokko
0
27 okt '15
Afgelopen nacht was het precies tien jaar geleden dat de dodelijke Schipholbrand uitbrak. Chafik Chnachi overleefde de brand en blikt terug.

In gesprek met RTL Nieuws zegt de nu 37-jarige Chnachi dat de brand hem nog altijd achtervolgt. 'Mensen waren zo verbrand als een lucifer.' Tien jaar geleden ontstond in de cellen van Schiphol brand, er was veel rook. Wat Chafik het meest bijblijft is het geschreeuw, dat door merg en been ging. 'En toen het stil werd, wist ik genoeg. Die mensen die net nog gilden, waren dood. Gestikt, verbrand', citeert de nieuwsbron. 

Trauma Chafik slaapt nog steeds slecht, heeft nachtmerries, durft niet naar buiten en is bang voor mensen. Paniek slaat toe wanneer hij sirenes hoort of een barbecuegeur ruikt. Tien jaar na dato is hij nog steeds een vast gezicht bij therapeuten. 'Ik hoor stemmen. Soms denk ik: waarom ben ik daar ook niet gestorven? Het is een stomme, domme gedachte, maar soms schiet die echt door mijn hoofd.

Marokko In 1998 kwam Chafik vanuit Marokko naar Nederland om een beter leven na te jagen. De eerste vier weken had hij een visum, daarna was hij illegaal in Nederland. Toen hij in 2005 werd opgepakt kwam hij in een cel op Schiphol terecht. Afdeling K, kamernummer 23, om precies te zijn. Chafik had het geluk dat dat een van de weinige cellen was die nog geopend kon worden toen de brand enkele minuten voor middernacht uitbrak. 

In totaal verloren elf mensen hun leven. Chnachi: 'Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad. Dat besef ik maar al te goed. Ik heb nog naar bewakers geroepen: er zijn nog twee vrouwen, ze leven nog, maar ze zitten nog opgesloten. Die bewakers deden gewoon niets. Kun je je dat voorstellen? Er zijn gewoon mensen doodgegaan'. 

De twee slachtoffers zijn vrouwen uit Oekraïne en de Dominicaanse Republiek. 'Dat vind ik het ergste. Sommigen kende ik. De Oekraïense vrouw (Oksana Nynych, red.) was er pas sinds die middag. Om 16:00 uur kwam ze aan. Diezelfde dag ging ze dood.' 

Paspoort 39 slachtoffers kregen na het drama een verblijfsvergunning. 'Dat was fijn, eindelijk zekerheid. Ik wil hier in Nederland blijven. Maar, ik zeg ook altijd tegen vrienden: ik heb mijn paspoort gekregen in ruil voor ellende. Als ik mijn paspoort bij de IND kon inleveren in ruil voor een goede gezondheid, zonder trauma, zou ik dat zó doen.'

© Redactie 2015
marokko
marokkaan
chafik chnachi
schiphol
schipholbrand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?