Marokko en Spanje doen bijzondere nucleaire oefening

marokko
0
27 okt '15
Marokko en Spanje oefenen sinds vandaag in samenwerking met het Internationaal Agentschap oor Atoomenergie (IAEA).

De gezamenlijke oefening duurt nog tot donderdag en is gericht op verschillende thema's. De twee landen oefenen het vervoer van radioactieve stoffen tussen de havens van Algeciras en Tanger-Med. Deze training is de eerste in zijn soort en is gericht om de coördinatievaardigheden, overleg en crisismanagement te oefenen. Op deze manier wil men alvast inspelen op een nucleaire ramp of zelfs een terroristische aanslag met kernwapens. 

Bij de oefening waren zestig waarnemers en experts uit Spanje en Marokko aanwezig. De training is ingedeeld in twee fases. Tijdens de eerste fase worden theoretische oefeningen gedaan die gericht zijn op internationale veiligheidsprotocollen voor het vervoeren van radioactief materiaal. Ook moet duidelijk worden welke instanties bevoegd zijn om in te grijpen wanneer nodig. 

De tweede fase is meer praktijkgericht. Op zee spelen deelnemers een criminele of terroristische daad na in de zee tussen Algeciras en Tanger. Het is de bedoeling om daarop te reageren om vervolgens te kijken wat er goed en minder goed ging.

© Redactie 2015
marokko
spanje
algeciras
tanger
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?