Migranten en vluchtelingen krijgen gratis gezondheidszorg in Marokko

marokko
4
27 okt '15
Arme Marokkanen kunnen al geruime tijd gebruik maken van het RAMED-programma. Daarbij is (beperkte) gratis gezondheidszorg gegarandeerd door de staat.

Maandag ondertekenden verschillende ministeries een overeenkomst om ook migranten en vluchtelingen die legaal in Marokko zijn te laten profiteren van RAMED. Onder meer de ministers van Immigratie, Economische Zaken, Volksgezondheid, Financiën en Begroting en Buitenlandse Zaken werkten samen om gratis gezondheidszorg mogelijk te maken. Kanttekening is wel dat alleen legale vluchtelingen en immigranten hier gebruik van kunnen maken. 

Dat meldt Achnoo. Bij een gezamenlijke vergadering van ministers was ook de voorzitter van de Nationale Raad voor Mensenrechten aanwezig. RAMED voor vluchtelingen en migranten maakt onderdeel uit van de nieuwe strategie van Marokko inzake de inburgering van deze groep. Koning Mohammed VI gaf daartoe een bevel. 

Sinds dat bevel kunnen migranten en vluchtelingen aanspraak maken op een verblijfsvergunning, kunnen ze werken en zelf voor huisvesting zorgen. Ook wil Marokko voldoen aan internationale wetten inzake het asielbeleid. Gezondheidszorg toegankelijk maken is een belangrijk speerpunt daarvan.

© Redactie 2015
marokko
ramed
gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?