Brace yourself: Wilders wil premier worden

algemeen
51
28 okt '15
Geert Wilders zou "niets liever" doen dan premier worden als zijn partij de PVV de grootste zou zijn.

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, krijgt de PVV 36 zetels en is daarmee groter dan de regeringspartijen VVD en PvdA samen. Dat blijkt uit een peiling van televisieprogramma EenVandaag. Vorige maand stond de PVV in de peiling nog op 34 zetels. "Als de PVV de grootste wordt, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen", aldus Wilders tegen EenVandaag. 

Zijn achterban is daar groot voorstander van. Mensen die VVD, SP en CDA stemmen, reageren verdeeld. Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks zijn tegen deelname van de PVV, ook al wordt die partij de grootste. Alleen PVV-kiezers zien Wilders als geschikte premier.
De VVD zou in deze peiling twee zetels verliezen en uitkomen op 21 zetels. De PvdA blijft staan op elf zetels. Naast de PVV krijgen ook de ChristenUnie (van zes naar acht) en de Partij voor de Dieren (van drie naar vijf) er twee virtuele zetels bij.

Zorgen over de vluchtelingenproblematiek
Het onderzoek is uitgevoerd van 23 tot en met 26 oktober. 2509 mensen deden mee. Het zijn vooral zorgen over de vluchtelingenproblematiek die kiezers richting de PVV doen bewegen, aldus de onderzoekers. In de peiling van Maurice de Hond van afgelopen zondag stond de PVV op 37 zetels, net zoveel als een week eerder.

© ANP 2015
geert wilders
islamhaat
discriminatie
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?