Marokko doet plastic tasjes in de ban

marokko
12
31 okt '15
Je kent ze, je ziet ze en je hebt ze vast gehad: de zwarte, doorzichtige, blauwe en paarse plastic tasjes van Marokko zijn beroemd maar berucht. De overheid wil er nu van af.

Mustapha El Khalfi, de communicatieminister van Marokko, heeft een wet aangekondigd die erop gericht is om alle plastic zakjes in Marokko te doen verdwijnen. De ministerraad heeft deze week een wetsvoorstel geaccepteerd voor het verbod op productie en import van plastic zakken. Moulay Hafid Elalamy, minister van Industrie, diende het voorstel in en bespreekt het in het parlement alvorens het in werking wordt gezet. 

Marokko is keihard op weg om een beter milieu te creëren in Marokko en als je als land bekend staat als 'tweede land met meeste plastic tasjes' staat er maar een ding te doen: weg ermee. De minister zei dat de overheid nu op zoek gaat naar alternatieven voor de tasjes. Deze moet wel milieuvriendelijk zijn, maar ook de industriële sector helpen. TelQuel meldt wel dat het vooralsnog onduidelijk is wat de bekende tasjes moet vervangen. 

De regering is van plan om een nationaal initiatief op poten te zetten om de plastic zakken in te zamelen. Burgers krijgen daar dan iets nieuws voor in de plek. De tasjes worden in Marokko gezien als dreiging voor dieren en het milieu. Het duurt duizend jaar tot ze afbreken en vooral het platteland heeft er last van. Ook zeevogels, vissen en zeezoogdieren gaan gebukt om de vele tasjes. 

De zwarte tasjes zijn overigens al jaren verboden in Marokko. Desondanks verdwenen ze niet van het straatbeeld. Wel zijn daar andere milieuvriendelijkere tasjes voor in de plek gekomen. Ook daar wil de overheid nu van af.

© Redactie 2015
marokko
plastic
milieu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?