FC Utrecht komt op voor islamitische spelers Barazite en Ayoub

marokko
69
3 nov '15
Nacer Barazite schudt vanwege zijn geloofsovertuiging niet de hand van andere vrouwen dan zijn eigen vrouw of familieleden. In Nederland heb je de poppen dan al gauw aan het dansen.

De 25-jarige aanvaller van FC Utrecht hoeft niet te vrezen voor sancties dan wel actie van FC Utrecht, meldt het Algemeen Dagblad. Afgelopen weekeinde ontstond er de nodige ophef, nadat een FOX-verslaggeefster de aanvaller de hand niet schudde. "O nee, ik schud jou de hand niet, hè", zei de verslaggeefster, die er geen erg in leek te zien. Utrecht zal niet tornen aan de afspraken die met Barazite zijn gemaakt over het naleven van zijn geloof binnen de club. 

Een belangrijke regel is dat zijn prestaties en het groepsproces er niet onder lijden. Ook Yassine Ayoub is moslim en raakt onbekende vrouwen uit respect niet zomaar aan. 'Clubmedewerkers en journalistes kregen uitleg, medespelers desgewenst ook. Tot discussie leidde dat nauwelijks', weet de krant. Er woedde afgelopen weekeinde juist een felle discussie. 

Nico Landman, universitair hoofddocent Islamologie aan de Universiteit Utrecht, begrijpt de ophef, maar voegt er iets aan toe: "Zij moeten een keuze maken: wil ik iemand schofferen of hou ik vast aan mijn principes?" Het gaat volgens Landman niet om disrespect naar vrouwen. 

"Het gebeurt ook andersom. Bij mij op de faculteit zijn er studentes die mij als docent van het andere geslacht vanuit hun geloofsovertuiging geen hand willen geven. Geen probleem. Pas als ze helemaal niet groeten zou ik het lastig vinden", nuanceert de hoofddocent.

© Voetbalprimeur 2015
marokko
marokkaan
nacer barazite
islam
moslim
fc utrecht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?