OM: 'spookjihadist' Soufiane niet dood maar vermist

algemeen
0
4 nov '15
Het Openbaar Ministerie heeft er in hoger beroep op aangedrongen om 'spookjihadist' Soufiane Z. toch terecht te laten staan.

De rechtbank Den Haag besloot vorige maand de zaak tegen Z. te stoppen, omdat het onwaarschijnlijk is dat hij nog leeft. Het OM werd niet ontvankelijk verklaard. Maar volgens het OM staat helemaal niet vast dat Z. dood is. Er is niet vastgesteld dat hij nog leeft, maar ook niet dat hij is overleden. De man, verdachte in het grote Haagse jihadproces, is volgens het OM een vermiste Nederlander waarvan het lichaam niet is teruggevonden en voor wie geen overlijdensakte is opgemaakt.

Volgens mediaberichten is Z. begin dit jaar omgekomen in Syrië. Sindsdien hebben familieleden noch overheidsdiensten ooit nog een levensteken van hem gekregen, liet zijn advocaat Bart Nooitgedagt aan de rechtbank weten. Z. kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. Ook zijn broer Anis Z. staat terecht. Hij is waarschijnlijk nog steeds in Syrië.

© ANP 2015
soufiane z
spookjihadist
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?