Onderzoek wijst uit: agenten doodden Henriquez

algemeen
42
6 nov '15
De sporen op het lichaam van Mitch Henriquez wijzen erop dat hij is overleden door het geweld dat agenten tegen hem hebben gebruikt bij zijn arrestatie in Den Haag.

Die conclusie staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Advocaat Gerald Roethof bevestigt berichtgeving daarover door RTL Nieuws. In het rapport staat dat het geweld waarmee de hals van de 42-jarige Arubaan werd samengedrukt met een nekklem goed kan verklaren dat Henriquez zuurstoftekort opliep en uiteindelijk overleed. In het rapport staat ook dat Henriquez door agenten hard op zijn neus is geslagen. Ook dit kan tot ademhalingsmoeilijkheden en zijn dood hebben geleid.

Advocaat Roethof vertelde donderdag in het televisieprogramma Pauw al dat Henriquez "gigantisch" werd mishandeld. "Als je het leest: je schrikt ervan", aldus Roethof.

Vijf agenten verdacht
Het rapport van de Rijksrecherche is eerder deze week overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Uit het onderzoek dat in eerste instantie werd gedaan werd al geconcludeerd dat Henriquez hoogstwaarschijnlijk stierf door zuurstofgebrek. Vijf agenten zijn verdachte in de zaak.

Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Uit de verhoren van de Rijksrecherche komt naar voren dat hij zou hebben gezegd: "Ik heb een wapen bij me", waarbij hij in zijn kruis greep.

Rellen
In het rapport van de Rijksrecherche staat dat Henriquez onder invloed van alcohol was. De dood van de 42-jarige Arubaan was de aanleiding voor protesten die uitliepen op hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

© ANP 2015
mitch henriquez
den haag
gerald roethof
schilderswijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi