32 arrestaties rond anti-islamdemonstratie Pegida

algemeen
0
9 nov '15
De politie heeft zondagmiddag 32 arrestaties gedaan rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida.

De betrokkenen zijn onder meer opgepakt voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan. Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. 

De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie. In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. "Dit is strafbaar", aldus het OM.

150 aanhangers
In het park verzamelden zich zondagmiddag naar schatting 150 Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als 'Islamisering is EU-thanasie', 'Koran is vergif' en 'Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied'. Spreekster Raffie Chohan namens Pegida Nederland die na haar eerdere toespraak vorige maand onderwerp van onderzoek is door het Openbaar Ministerie, leek haar woorden ditmaal te hebben gematigd. 

"Onze belastingcenten worden gebruikt om de meelij-industrie in leven te houden", aldus Chohan. Volgens haar is er maar "één partij die de problemen benoemt en oplossingen aandraagt, en dat is de PVV". Rond 15.30 uur eindigde de protestbijeenkomst. In twee bussen werd een deel van de Pegida-aanhang naar het centraal station in Utrecht teruggebracht.

© ANP 2015
openbaar ministerie
eu
raffie chohan
pvv
politie
burgemeester
pegida
utrecht
industrie
nederland
islamitische organisatie
jan van zanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?