'Straf Hamza B. in Marokko vernederend en mensonterend'

marokko
51
9 nov '15
Hamza B., volgens justitie een van de daders voor een dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, krijgt een mensonterende en vernederende behandeling in de Marokkaanse gevangenis.

B. hoorde onlangs het keiharde vonnis van twintig jaar cel in het gerechtshof van Tanger. In de gevangenis van Kenitra zou hij op basis van Nederlandse informatie worden vastgehouden in een donkere bunker en geïsoleerd van alle gevangenen. Dat meldt De Telegraaf op basis van uitspraken van zijn advocaat Gabriel Meijer. Volgens Meijers krijgt hij deze behandeling omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. 

De advocaat vraagt minister Van der Steur nu om opheldering. Direct na de uitspraak in hoger beroep werd de Nederlandse Marokkaan overgeplaatst naar een gevangenis in Salé, vervolgens naar Kenitra. Daar zitten gevangenen die lange celstraffen hebben en uitgeprocedeerd zijn. 

Dat geldt echter niet voor B., die nog in cassatie is gegaan tegen zijn veroordeling. Meijers zegt dat de isoleercel waarin Hamza verblijft 'drie keer per dag op een provocerende wijze en intimiderende' manier wordt doorzocht. Hij kreeg te horen dat dat zo is omdat de gevangenis uit Nederland te horen heeft gekregen dat hij vluchtgevaarlijk is 

Meijers zegt dat zijn cliënt niet eens in de buurt van anderen mag komen. De omstandigheden van zijn gevangenschap zijn bar en boos, en strijdig met de regels van de Verenigde Naties, aldus de advocaat.

© Redactie 2015
marokko
tanger
staatsliedenbuurt
mocromaffia
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?