Meer risico door Nederlandse jihadisten

algemeen
5
10 nov '15
De terroristische dreiging tegen Nederland neem toe.

Dat komt doordat een aantal Nederlandse jihadisten zich de afgelopen tijd heeft aangesloten bij groepen binnen Islamitische Staat (IS) in Syrië die zijn gericht op het plegen van aanslagen in westerse landen. Dat wordt gezien als een promotie binnen IS. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat maandag is uitgebracht door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Het leidt niet tot verhoging van het dreigingsniveau voor Nederland. Dat is onveranderd substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag in ons land reëel is. De dreiging gaat uit van zowel internationale en lokale netwerken, als eenlingen, aldus Schoof.

Propaganda
Een groeiend aantal Nederlanders in Syrië en Irak klimt volgens Schoof op binnen de jihadistische groepen waarbij ze zich hebben aangesloten. Ook spelen enkele Nederlanders een prominente rol in de propaganda van IS en Jabhat al-Nusra. De NCTV noemt het verontrustend dat in augustus een Nederlandse militair naar Syrië of Irak is vertrokken, waar hij zich waarschijnlijk heeft aangesloten bij IS. 

Defensie onderzoekt nog wat de gevolgen zijn voor de veiligheid en heeft maatregelen genomen. De Nederlandse oud-militair Yilmaz die al langer actief is in het strijdgebied riep moslims in westerse krijgsmachten op het voorbeeld van de Nederlandse militair te volgen.

Uitreizers
De strijd in Syrië en Irak blijft "een enorme bron van dreiging voor Nederland". Schoof: "Ondanks pogingen van de overheid om uitreizen te beletten, gebeurt dat nog steeds. Gemiddeld gaat het om ongeveer vijf personen per maand." Tot 1 november zijn in totaal ongeveer 220 mensen uit Nederland naar de strijdgebieden vertrokken. Het aantal terugkeerders is ongeveer veertig. 

De NCTV laat weten dat het aantal uit Nederland afkomstige gesneuvelden bij de strijd in Syrië en Irak waarschijnlijk 42 is, uitsluitend mannen. Ongeveer 140 mensen uit Nederland hebben jihadistische intenties in Syrië en Irak. Door de dood van mannen, neemt het aandeel van vrouwen daar uit Nederland toe. 

"Vrouwen nemen nog niet actief deel aan de strijd aan het front, maar worden wel getraind in het gebruik van wapens", aldus het dreigingsbeeld. "Ze voeren andere taken uit voor IS, zoals rekrutering."

© ANP 2015
oud-militairen
nederland
irak
nctv
nationaal coordinator
is
al-nusra front
syrië
dick schoof
militair
overheid
krijgsmacht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi