HRW wil financiële sancties tegen Marokko

marokko
17
10 nov '15
Het huwelijk tussen Human Rights Watch en Marokko zal nooit een voorbeeldrelatie zijn of worden, zo blijkt uit de nieuwste ontwikkelingen.

In de strijd van HRW tegen de Marokkaanse autoriteiten heeft de mensenrechtenorganisatie een nieuwe kaart getrokken, namelijk die van financiële sancties. Marokko heeft absoluut geen zin meer om de dialoog met HRW weer nieuw leven in te blazen omdat het van mening is dat er niet juist en niet objectief gerapporteerd wordt over mensenrechtenkwesties. Daar valt wat voor te zeggen, want vrijwel elk rapport of publicatie is kritisch en negatief. 

Omdat Benkirane en zijn regering weigert met HRW te praten besloot de Amerikaanse organisatie om het bestuur van de Millennium Challenge Corporation (MCC) te benaderen. Marokko kreeg in september 450 miljoen dollar toegewezen van MCC en HRW ziet dat graag teruggedraaid worden.

Waarom? HRW meent dat Rabat niet voldoet aan de standaarden van 'democratisch bestuur'. Op basis hiervan kreeg Marokko juist wel de financiële toewijzing van het MCC. HRW stelt dat de vrijheid van meningsuiting nog te beperkt is en dat activisten worden opgesloten en gemarteld. Als voorbeeld noemde HRW de veroordelingen van Maati Monjib en Wafae Charaf, partijleden van Annajh Addimocratie, de uitzetting van Amnesty-onderzoekers en de leefomstandigheden van Sub-Sahara Afrikanen. 

HRW roept als afsluiting de Marokkaanse autoriteiten op om de mensenrechten te respecteren.

© Redactie 2015
marokko
hrw
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?