Franse moslims boos om zwijgen overheid na in brand steken Koran

buitenland
53
12 nov '15
Moslims in Calais betreuren het stilzwijgen van de autoriteiten na een anti-islamdemonstratie door Pegida.

Afgelopen zondag hielden tientallen demonstranten een protest tegen moslims en migranten in Calais. Daarbij stak een van hen een Koran in brand. Boeiend?(*) Volgens veel moslims is vooral het idee achter de daad een teken van agressie. De plaatselijke en landelijke overheid zwijgt en spreekt zich er niet over uit. De moslimgemeenschap is daar uiteraard niet tevreden over. 

'Ik walg hiervan. Deze stilte, de gemeente, de overheid, het is betreurenswaardig', zegt Ismail Samlali, een moslim die in de regio woont. Mohamed El Idrissi is van mening dat het recht haar werk moet doen. 'De Koran is de grondwet van moslims en heilig', zegt El Idrissi. Door de Koran te verbranden, val je de islam en moslims aan volgens hem. 'We leven in een wereld waarin de islam is uitgegroeid tot de vijand.'

* = Het verbranden van teksten waarop 'Allah' staat geschreven of andere islamitische teksten is zeer gebruikelijk. Sterker nog: het is sterk aangeraden om op deze manier de teksten te behoeden van degradatie. In een prullenbak gooien of op straat is daarom niet toegestaan. In het verband van racisten die de Koran verbranden is dit zeker geen belediging of aanval: liever verbranden dan in de klauwen van hartdragende mensen blijven. 
Wat dat betreft vernederden de demonstranten niet de islam, de Koran of moslims, maar enkel zichzelf: ze voerden namelijk een zeer aangeraden islamitisch gebruik uit. 

© Redactie 2015
moslims
islamofobie
calais
koran
pegida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?