Moslima met hoofddoek geweigerd in sportschool

algemeen
34
13 nov '15
Een moslima met hoofddoek is bij Sport & Fitness Centrum The Hoogervorst in Voorhout geweigerd omdat ze een hoofddoek draagt.

Eigenaresse Thea Hoogervorst geeft daarover een ongelofelijk belachelijke reden: 'Onze klanten zijn tegen hoofddoekjes', redeneert ze tegenover het Leidsch Dagblad. Naheed Abassi sport sinds april bijna elke dag in de sportschool. Haar zoon Ali vertelt tegenover de krant hoe dat plots veranderde. 'Er was niks aan de hand', meldt de krant. Woensdag kwam er plotseling iemand naar haar toe die haar dringend wilde spreken. 

De man vertelde dat je niet met een pet of hoofddoek mag sporten. Ali snapt er niets van: 'Het is een hele kwalijke zaak, het is een vorm van discriminatie die ik niet kan accepteren'. Tientallen klanten zouden geklaagd hebben over de twee a drie vrouwen die daar sporten met een hoofddoek, zegt Hoogervorst. 'Ze zeiden: ’Ik snap niet dat je dat toelaat, waar ben je mee bezig Thea? Je discrimineert Nederlanders en luistert niet naar ons’. Ik was erg bang dat blijvende klanten weg zouden gaan.'

Omgekeerde wereld Vooral de slachtofferrol die de klanten aannamen is te triest. Lees: 'Je discrimineert Nederlanders'. Thea koos voor een scherper beleid. Een hoofddoek mocht al niet maar werd gedoogd en daar moest snel verandering in komen. 'Je wilt je klanten tevreden stellen, zij accepteerden het niet. Nederlanders mogen geen hoofddeksel dragen, dan moeten moslima’s hun kleding ook aanpassen.'

Hoogervorst zegt het voorval te betreuren: 'Ik wil geen negativiteit in de krant, ik wens alleen dat de regels worden geaccepteerd.' Volgens de sportschool is een sporthoofddoek wel toegestaan. Hoewel het hiervoor om boze klanten ging, gaat het nu ineens om de veiligheid. Familie Abassi heeft grote twijfels. 'Mijn moeder draagt altijd een strak hoofddoekje. Tegen haar hebben ze hier niets over gezegd. Ik denk dat ze bij de sportschool geschrokken zijn', zegt dochter Ellaha.

Mensenrechten Het College voor de Rechten van de Mens heeft via Barbara Bos gereageerd. 'Sportscholen moeten goed kunnen onderbouwen waarom ze iemand met hoofddoek weigeren. Alleen zeggen dat het vanwege de veiligheid niet mag, is niet voldoende. Als er nooit ongelukken zijn gebeurd en een vrouw draagt een sporthoofddoek, vinden we dat geen goede reden.'

Dochter Ellaha heeft inmiddels een klacht ingediend bij het CRM. Ze willen graag excuses van de sportschool: 'Zodat ze weer met plezier kan sporten. Mijn moeder is geschrokken en verdrietig. Je kunt een klant niet op deze manier behandelen'.

Uitzondering Het Leidsch Dagblad belde andere sportscholen in de Leidse regio en die stellen helemaal geen problemen te hebben met sporters met een hoofddoek. 'Wij zijn van mening dat je mensen niet van een gezonde levensstijl mag weerhouden omwille van hun geloofsovertuiging', zegt een medewerker van Healthclub Vlietlijn in Leiden.

Bij Vrouwfit, waar alleen vrouwen sporten, zijn nog nooit problemen voorgekomen met hoofddoekjes, aldus de bedrijfsleider. 'Mits het geen gevaren oplevert, vinden we het geen probleem. We zien juist dat veel moslima's hun hoofddoek afdoen, omdat er alleen vrouwen sporten'.

© Redactie 2015
voorhout
islamofobie
islamhaat
hoofddoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?