Nauwe banden Nederlandse en Belgische jihadisten

algemeen
8
16 nov '15
Nederlandse jihadisten hebben nauwe banden met Belgische jihadisten. Dat blijkt onder meer uit eerder onderzoek van de Nederlandse geheime dienst AIVD.

De AIVD meldde in juni vorig jaar nog dat de eerste uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië "succesvol was’’, vermoedelijk door de innige contacten met onder meer Sharia4Belgium. Dat is een beweging van extremisten in België. Personen gelieerd aan deze beweging stonden volgens de AIVD "aan de basis van de plotselinge, massale jihadgang’’ vanuit Nederland.

Er is intensief contact geweest tussen de Nederlandse beweging Behind Bars/Straat Dawah en Sharia4Belgium. Behind Bars was een van de meer succesvolle activistische jihadistische bewegingen in Nederland, stelt de inlichtingendienst in zijn onderzoek vast. Enkele van de deelnemers staan momenteel voor de rechter voor onder meer opruiing.

Syrië
Nederlandse en Belgische jihadisten vechten ook samen in strijdgebieden als Syrië, zo is vastgesteld. Daar hebben beide groepen gevechtservaringen opgedaan en contact gehad. De Belgische voortvluchtige jihadist Abdelhamid Abaaoud heeft waarschijnlijk vanuit Syrië opdracht gegeven om de aanslagen afgelopen vrijdagavond in Parijs te plegen. Abaaoud (27) komt uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek.
Klopjacht
In Molenbeek was maandag een klopjacht om de voortvluchtige betrokkene bij de recente aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, op te pakken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt. Abaaoud was mogelijk ook betrokken bij de terreurcel die in januari werd opgerold in de Waalse stad Verviers. Bij die politieactie was het paspoort van een Utrechtse tiener Zaid K. gevonden. Die pas werd mogelijk gebruikt door een dubbelganger.
Verviers
In België lieten jihadisten van de cel in Verviers zich in januari van hun gewelddadige kant zien. De cel wilde een aanslag plegen op Belgische politiedoelen, maar werd voortijdig opgerold. Bij de daaropvolgende anti-terreuractie in het Belgische Verviers doodde de politie twee jihadisten en verwondden een derde, omdat ze hen onder vuur namen. Na de laatste aanslagen in Parijs is er extra intensief contact en uitwisseling van informatie tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten, om nieuwe aanslagen te voorkomen. Daarbij zijn ook de Nederlandse diensten betrokken.

© ANP 2015
zaid k
molenbeek
inlichtingendienst
belgië
abdelhamid abaaoud
aanslag parijs
abdeslam salah
sharia4belgium
geheime dienst
syrië
veiligheidsdienst
parijs
behind bars
politie
cafe
aivd
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi