Nederlandse journalist Marokko uitgezet

marokko
39
17 nov '15
Freelance journalist en fotograaf Rik Goverde, onder meer correspondent voor het AD in Marokko, is het land uitgezet.

Dat meldde hij zelf op Twitter. Hij zegt geen enkel idee te hebben waarom dat is gebeurd. Goverde laat met een foto op Twitter zien dat hij op de boot is gezet. Hij zegt maandagmiddag plotseling te zijn aangehouden op straat, toen hij op weg was naar de bank in zijn woonplaats Rabat. Vervolgens moest de journalist mee naar het politiebureau. In de nacht van maandag op dinsdag werd hij zonder opgaaf van redenen nabij de Noord-Marokkaanse stad Tanger op de boot naar Zuid-Spanje, richting havenplaats Algeciras in Andalusië, gezet.

Het AD meldt op zijn website dat Goverde op bevel van de gouverneur van Rabat Marokko moest verlaten. "Ik mocht nog even naar huis om wat spullen bij elkaar te rapen en nu loop ik met vier tassen de boot op in de haven van Tanger Med", zegt hij in een telefoongesprek met de krant.

Geen vergunningen
Volgens het AD werkt Goverde nu twee jaar in Marokko, maar had hij officieel geen werkvergunning. "Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben." Ook beschikte hij niet over een verblijfsvergunning.

Volgens zijn Twitter-account werkt Goverde behalve voor het AD onder meer voor BNR Nieuwsradio en de VRT. Ook schreef hij in 2009 een boek, 'De zaak Mandy P.', over de Tilburgse Mandy Pijnenburg die jarenlang vastzat in de Dominicaanse Republiek nadat er ruim twintig kilo cocaïne in haar koffer was gevonden.

© ANP 2015
marokko
rik goverde
journalist
fotograaf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?