Frankrijk breidt aanvallen op Daesh uit

buitenland
77
17 nov '15
Frankrijk zal de aanvallen op terreurorganisatie Daesh in Syrië uitbreiden, nu het land in oorlog is met deze terreurgroep.

 Om die aanvallen te ondersteunen zal Frankrijk het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de regio sturen. Dat zei president François Hollande maandag voor het Franse parlement in een toespraak naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, die 129 mensen het leven kostten.

"De komende weken gaan we met deze aanvallen door", zei Hollande tegen de verenigde vergadering van de twee kamers van het Franse parlement. Hij benadrukte dat de terroristische aanvallen bedacht zijn in Syrië, gepland in Brussel en uitgevoerd in Frankrijk. De president kondigde ook een reeks van andere maatregelen aan "om de eenheid van het land te bewaren".

Zo zal Hollande dinsdag de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen met de bedoeling een resolutie aan te nemen om Daesh te bestrijden. Ook zal hij deze week de Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin ontmoeten om te bespreken of de vorming van een coalitie tegen Daesh mogelijk is.

Grondwetswijziging
Hollande vroeg het parlement om een grondwetswijziging om het leger meer bevoegdheden te geven. Volgens hem is dat nodig om beter te kunnen reageren op crisissituaties. Hij zei dat tot 2019 geen ontslagen vallen in de krijgsmacht. Verder gaat Frankrijk binnen twee jaar tijd 5000 extra banen creëren bij de politie. De al uitgeroepen noodtoestand zal met drie maanden worden verlengd. Hollande: "Wij moeten meedogenloos zijn".

Hij kondigde verder aan de strijd tegen de wapenhandel op te voeren en teruggekeerde Syriëgangers te gaan controleren. In de afgelopen dagen zijn ruim honderd huiszoekingen verricht en er komen er meer, liet Hollande weten. Frankrijk streeft voor Syrië nog steeds een politieke oplossing na. Maar Syrië is ook "een grote fabriek geworden voor terroristen", aldus Hollande. 

"Onze vijand is IS en die moet vernietigd worden. Zij vertegenwoordigen geen enkele beschaving. Terreurdaden zijn oorlogsdaden. In deze oorlog die al enkele jaren geleden begonnen is, past een vastberaden antwoord."

© ANP 2015
frankrijk
parijs
daesh
isis
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi