Moslima uitgescholden in metro, Brit grijpt in

buitenland
206
18 nov '15
Een 22-jarige Brit heeft goed ingegrepen toen een blanke landgenoot zijn woede botvierde op een moslima in een metro.

Ashley Powys zag het gebeuren, greep in en deed daarna verslag op zijn Facebookpagina. Londenaar Powys ging tegenover een meisje met hoofddoek zitten toen hij de metro instapte. Ze glimlachten even naar elkaar maar zeiden verder niks. Dat veranderde volgens Metronieuws toen een Brit haar aanviel. Hij noemde haar een 'terrorist', 'uitschot' en 'voddenhoofd'. Alsof dat niet erg genoeg was brieste hij haar ook nog eens toe dat 'haar volk' zoveel slachtoffers maakten in Parijs. 

Powys stond zonder na te denken op en duwde de man weg van de moslima. 'Hij kwam gevaarlijk dichtbij haar en het was duidelijk dat ze bang voor hem was', zegt hij op Facebook. De agressieveling noemde Powys daarop een 'terroristensympathisant'. Hij liet zich niet afleiden, ging naast het meisje zitten en begon met haar te praten. Hij vroeg haar naam en ze antwoordde met tranen in haar ogen dat ze Yara heet. 

De racist stopte niet en ging door met schelden. Powys probeerde haar af te leiden en ging een gesprek aan over alledaagse dingen. 'Ik vroeg haar naar haar dag en andere luchtige dingen. Ik zorgde dat ik een barrière was tussen haar en deze gast, zodat hij haar geen pijn kon doen', omschrijft hij.

Held Toen hij bij zijn halte aankwam stelde hij voor of hij bij het meisje moest blijven. Yara begon daarop te huilen en verklaarde dat de man enorm vriendelijk en moedig is. 'Maar ik denk niet dat dat waar is', stelt Powys. 'Ik zag gewoon dat iemand hulp nodig had en door mijn instinct besloot ik te doen wat ik kon om haar te helpen.'

Bij Yara's halte liep Powys met haar mee. Daar stonden vriendinnen van het meisje al te wachten. 'Ik zei haar dat er veel meer mensen zijn als ik en dat ze zich nooit bang hoeft te voelen in haar eigen land. En dit is haar land, en dit is haar stad.' De Facebookpost werd vervolgens 'per ongeluk' verwijderd maar Powys schreef zijn verhaal nog een keer. Dat is tienduizenden keren gedeeld.

© Redactie 2015
moslima
moslimdiscriminatie
parijs
ashley pows
islamhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?