Marokkaans-Belgisch brein achter aanslagen gedood in Saint-Denis

marokko
264
19 nov '15
Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, is gedood bij de antiterreuractie woensdag in Saint-Denis.

Dat heeft de Franse openbaar aanklager donderdag gezegd. De jihadist werd geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Woensdag meldden Belgische en Franse media al dat Abaaoud, een 28-jarige Belg met Marokkaanse wortels, bij de actie van die ochtend was gedood. Dat kon toen niet door de autoriteiten worden bevestigd.

Bij de bestorming van een woning in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, werd hevig gevochten. Zo vuurde de politie 5000 kogels af en waren verschillende explosies te horen. Het lichaam van Abaaoud werd doorzeefd met kogels gevonden in het huis dat werd bestormd.

Zelfmoordaanslag
Behalve Abaaoud kwam ook een vrouw om het leven. Zij blies zichzelf op met een bomgordel. Het zou een nicht van Abaaoud zijn geweest. In totaal zijn zeven mannen en een vrouw gearresteerd. Met de zeven uur durende antiterreuractie heeft Frankrijk een nieuwe aanslag voorkomen, meldde justitie in Parijs nadat de actie was afgelopen. 

Tot de actie werd besloten na verschillende aanwijzingen dat Abaaoud achter de aanslagen zat en dat hij zich had verschanst in een woning in Saint-Denis. Abaaoud kwam uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek, die bekendstaat als bolwerk van jihadisten. Hij vocht eerder met Daesh in Syrië.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2015
marokko
frankrijk
parijs
politie
molenbeek
aanslag parijs
abdelhamid abaaoud
saint-denis
syrië
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi