Veel joden vertrokken vorig jaar uit Marokko

marokko
28
24 nov '15
Vorig jaar vertrokken enkele honderden Marokkaanse joden naar de schurkenstaat Israël om zich daar permanent te vestigen.

Deze stijging is opmerkelijk te nomen. In 2013 vertrokken 297 joden naar Israël, terwijl dat er in 2014 maar liefst 729 waren, meldt het Israëlisch Centrum voor de Statistiek. Dit hoge aantal betekende ook een record. In voorgaande jaren gingen er gemiddeld 200 a 250 richting het zionistenbolwerk. 

Tussen 2000 en 2012 vertrokken 2.894 Marokkaanse joden die kant op. Bepalende gebeurtenissen zoals de terreuraanslag op 16 mei 2003 in Casablanca hadden vrijwel geen invloed op de vertrekgolf.  

Oorzaak Volgens Yabiladi is de nationale politiek een belangrijk aspect in deze stijging. In 2013 dienden vijf grote partijen een wetsvoorstel in om elke normalisering met Israël te bestraffen. De kleine joodse gemeenschap in Marokko zou daar ongerust over zijn. 

Een ander aspect is de aanmoediging vanuit Israël. De autoriteiten daar doen er alles aan om wereldwijd zoveel mogelijk joden naar Israël te laten vertrekken. Zij worden sinds de jaren '60 al gepaaid met mooie financiële vooruitzichten. Vaker wel dan niet komen deze 'buitenlandse joden' terecht in illegaal bezet gebied, waar ze huizen en werk krijgen. Op deze manier vult het zionistenland de illegaal in genomen gebieden met 'eigen' volk. 

Mede hierdoor daalt het aantal joden in Marokko. In 2000 leefden er nog 5000 joden in Marokko, in 2014 waren dat er nog maar 2.400.

© Redactie 2015
marokko
joden
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi