Koning Mohammed VI naar klimaattop in Frankrijk

marokko
4
25 nov '15
Het zijn drukke dagen voor koning Mohammed VI. De monarch verblijft nog steeds in Frankrijk en dat zal voorlopig ook zo blijven.

Na de viering van de Groene Mars in Marokko vertrok hij naar zijn kasteel in Betz, waar hij herstelde van een zware griep. Vervolgens vonden de aanslagen in Parijs plaats en ook toen verbleef hij daar nog. Vorige week ontmoette hij president Hollande, die hem bedankte voor de Marokkaanse hulp. 

Zijn verblijft werd weer verlengd zodat hij op 30 november de klimaatconferentie COP21 kan bijwonen in Parijs. Dat zei de Franse ambassadeur Jean Girault dinsdag in Marokko. Hoewel het dreigingsniveau in Parijs nog hoog is, werd besloten om de top toch door te laten gaan. 

Top Dat Marokko in de persoon van Mohammed VI meedoet zegt veel over de ambitie van Marokko op het gebied van milieubescherming. De bedoeling van deze conferentie is om een wettelijk bindende, universele overeenkomst te sluiten voer het klimaat, en dit voor alle landen ter wereld. Meer bepaald gaat het om afspraken om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 2 graden celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Tijdens vorige onderhandelingen werd overeengekomen dat alle landen tegen maart 2015 alle maatregelen zouden oplijsten die zij van plan zijn te treffen in het kader van een wereldwijd akkoord. Deze voornemens staan bekend als de Intended Nationally Determined Contributions of INDC's.

De top duurt tot 11 december, maar het is nog maar de vraag of Mohammed VI daar tot het eind blijft. Een Marokkaanse delegatie die verantwoordelijk zijn voor deze sector zal hem vergezellen.

© Redactie 2015
marokko
mohammed vi
frankrijk
cop21
parijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi