Profiteert Marokko van gekibbel Rusland en Turkije?

marokko
30
27 nov '15
Rusland heeft sancties aangekondigd tegen Turkije nadat het land een gevechtsvliegtuig neerhaalde boven de grens met Syrië.

Marokkaanse media denken dat deze sancties weleens in het voordeel van Marokko kunnen uitpakken. Vooral in de agrarische en toeristische sector kan de ruzie een positief effect hebben. Alexander Tkachev, de Russische landbouwminister, dat Turkije herhaaldelijk de Russische normen heeft geschonden als het gaat om de invoer van landbouwproducten. Denk daarbij aan verboden en schadelijke stoffen of hoge doses pesticiden op groente en fruit. 

In de komende dagen worden de controles opgevoerd. Is het toeval dat Rusland juist nu met dergelijke uitingen komt? Waarschijnlijk niet. Rusland denkt eraan om zich te wenden tot landen als Marokko, Oezbekistan, Azerbeidzjan en Iran om het gat op te vullen als Turkije wegvalt. Gezegd moet worden dat Marokko de nodige kritiek heeft ontvangen uit Europa om dezelfde redenen: 'te veel schadelijke stoffen'. 

Marokko exporteert al het nodige naar Rusland, maar een opvoering van de export is zeker mogelijk.

Toerisme Rusland heeft haar burgers bovendien geadviseerd om Turkije links te laten liggen als vakantiebestemming. In Rusland is Turkije een zeer populaire bestemming. Marokko kan profiteren van deze boycot, stelt men. Zeker omdat koning Mohammed VI binnenkort naar Rusland afreist kunnen deze meevallers in een stroomversnelling komen.

© Redactie 2015
marokko
syrië
turkije
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?