Doei mensenrechten! Sluiting Guantánamo Bay weer verder weg

buitenland
3
2 dec '15
De geplande sluiting door de VS van de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay op Cuba is weer een stuk verder weg.

Het Witte Huis heeft het plan van het ministerie van Defensie (Pentagon) afgekeurd, omdat het te duur is. Daarover bericht zakenkrant the Wall Street Journal. De bedoeling is niet alleen om 'Guantánamo' te sluiten, maar ook om in plaats daarvan een andere gevangenis in de Verenigde Staten te bouwen. De geraamde kosten zijn ongeveer 600 miljoen dollar, wat omgerekend zo'n 566 miljoen euro is, zeggen ambtenaren die bekend zijn met het plan. President Barack Obama heeft om herziening gevraagd.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis evenwel erg belangrijk. Hij heeft vanaf zijn aantreden in 2009 gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in 2017 het Witte Huis moet verlaten. Guantánamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS. Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging al-Qaeda en de Taliban. 

Maar het gevangenkamp is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of ooit zijn aangeklaagd. De VS bekijkt of ze kunnen worden overgeheveld naar militaire complexen in de Amerikaanse staten Kansas en Sout-Carolina. Daarnaast is de VS in gesprek met andere landen om daar in ieder geval een deel van de gevangenen te verplaatsen. Het zou gaan om ongeveer vijftig mensen. Zo zijn recentelijk vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. 

Nederland weigert ondanks aandringen gevangenen op te nemen.

© ANP 2015
guantanamo
mensenrechten
vs
cuba
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi