Ruim helft getrouwde vrouwen Marokko heeft te maken met huiselijk geweld

marokko
110
3 dec '15
In Marokko heeft meer dan de helft van de getrouwde vrouwen te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld. Naast partners zijn ook familieleden vaak schuldig.

Dat blijkt uit een nationale enquête van de Hoge Planningscommissie (HCP). De cijfers gaan wel terug naar 2009, toen 3,7 miljoen getrouwde vrouwen (55%) huiselijk geweld ervoer. Uit het onderzoek blijkt dat 13,5% van de vrouwen tussen de 18 en 64 jaar dit geweld van andere familieleden zag komen. Huiselijk geweld komt in Marokko vaker voor in stedelijke gebieden, 56,1% tegen 53,3% in plattelandsgebieden. 

Familiegeweld bereikte 14,3% in de stad, tegen 12,3% op het platteland. Uit het onderzoek bleek dat echtelijk geweld vooral uit psychisch geweld bestond. 38,7% van de 'mishandelde' vrouwen hadden hier mee te maken. Daarop volgde het niet nakomen van individuele vrijheden (30,3%). Huiselijk geweld hoeft dus niet alleen fysiek geweld te betekenen. 
22,4% van de slachtoffers hadden met vernedering en beledigingen te maken. Agressief en fysiek geweld staat ergens onderaan het lijstje met 6,6 en 5,7 procent. 

Gezin Geweld binnen het gezinsleven komt ook vaak voor. 10,3% had te maken met emotioneel misbruik binnen het gezin terwijl 6,1% zegt verbale vernederingen te hebben ondergaan. Persoonlijke keuzes die niet door ouders werden gesteund ziet men ook als een vorm van geweld. Kledingkeus van vrouwen (14%), keuze van vrienden (17,9%) en het niet naar buiten mogen van vrouwen (15,7%) zijn allerlei vormen die HCP in het onderzoek meenam. 

© Redactie 2015
marokko
huiselijk geweld
mishandeling
getrouwd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?