Marokko bij top vier groenste landen ter wereld

marokko
5
3 dec '15
Marokko is een van de top vier landen die worden erkend als model voor het milieu.

Climate Action Tracker (CAT) voerde een studie uit als onderdeel van de klimaattop in Parijs, gehouden tussen 30 november en 11 december. Uit dat onderzoek bleek dat Marokko, samen met Bhutan, Ethiopië en Costa Rica de groenste landen ter wereld zijn. Marokko, dat in 2016 gastland is van COP22, staat vierde in deze lijst. Volgens CAT wil Marokko haar uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 13% minderen. 

Met voldoende internationale steun, op vooral financieel gebied, kan Marokko zelfs nog verder gaan met het verminderen van de uitstoot. Het land heeft zelf als ambitieuze doelstelling om 42% van de energiebehoefte te halen uit hernieuwbare elektriciteit in 2020. 'Op basis van deze doelstellingen waarderen we Marokko', klinkt het. 

Bhutan, een klein landje met slechts 750.000 mensen in Zuid-Azië, staat eerste als het gaat om inzet voor het klimaat. Costa Rica staat tweede vanwege haar efficiënte werk in de biodiversiteit. Ethiopië wil als goede derde hernieuwbare energie gebruiken in de vorm van water en wind om broeikasgassen met 64% terug te dringen in 2030. 

2 graden 'Marokko had in 1992 al de plannen om groener te worden, maar het wachtte daarmee tot 2011. Toen werden duurzame ontwikkeling en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen in de nieuwe grondwet gezet', klonk het verder. 'Marokko draagt haar steentje bij om de wereldwijde doelstelling van de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden', besloot CAT. 

Deze twee graden is overigens onderwerp van veel gekibbel tussen de absolute grootmachten zoals de VS en China. Veel landen verwijten elkaar weinig of minder te doen dan daadwerkelijk afgesproken. Wat dat betreft kunnen deze grootmachten leren van de vier hierboven genoemde landen.

© Redactie 2015
marokko
groen
milieu
cop21
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?