Politiemol was bezig met 'tientallen zaken'

algemeen
0
3 dec '15
De politiemol Mark M. heeft informatie opgevraagd van tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

Of deze zaken daardoor schade hebben opgelopen, wordt nog onderzocht. Deze maand moet daar meer over duidelijk worden. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. De 28-jarige Mark M. beroept zich op zijn zwijgrecht, tegen de politie zegt hij niets over het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie aan criminelen. De politieman uit Weert heeft volgens het OM niet alleen actief gezocht naar onderzoeken en personen, hij liet zich ook op de hoogte houden over personen en kreeg meldingen zodra er nieuwe informatie beschikbaar was. Afgelopen september liet hij zich over 23 onderwerpen actief informeren.

Mark M. is eind september aangehouden. Op 12 januari staat hij, met nog drie verdachten, voor de rechter in een pro-forma zitting. Deze andere verdachten zijn een 45-jarige man uit Eindhoven die mogelijk als tussenpersoon fungeerde en een 37-jarige man uit Veldhoven en een 33-jarige man uit Geldrop. Zij worden verdacht van actieve ambtelijke omkoping.

De politie heeft eerder al erkend dat er fouten zijn gemaakt waardoor M. jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Toen hij daar weer af werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

© ANP 2015
politieagenten
politie
geldrop
eindhoven
omkoopschandaal
weert
openbaar ministerie
tussenpersoon
veldhoven
mark m
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?