Parijs-verdachte kort voor vlucht naar Marokko opgepakt in België

marokko
0
3 dec '15
In het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn opnieuw twee mensen officieel aangeklaagd. De twee mannen werden zondag al opgepakt.

Een rechter heeft de aanhouding van het tweetal donderdag bevestigd en de voorlopige hechtenis met één maand verlengd, zo maakte het federaal parket bekend. Het gaat om een twintigjarige Fransman, Samir Z. , die al twee keer probeerde naar Syrië te vertrekken. Hij werd zondagochtend opgepakt op de luchthaven in Zaventem toe hij op het vliegtuig naar Marokko wilde stappen. De man, die in het Brusselse Molenbeek woonde, is een kennis van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies op 13 november bij het voetbalstadion in Saint-Denis, het Stade de France.
De andere verdachte is een 28-jarige Belg, Pierre N. Hij werd zondagochtend om 06.00 uur opgepakt bij huiszoekingen in Molenbeek. Ook hij zou gelinkt zijn aan Hadfi, maar het Belgische Openbaar Ministerie gaf hier geen informatie over vrij.

Huiszoekingen
Woensdag waren er ook huiszoekingen in Molenbeek en in Sint-Joost-ten-Node. Daarbij werden twee mensen meegenomen. Zij zijn na verhoor weer vrijgelaten. In België zitten nu dus acht personen vast in dit dossier. De mannen zijn in verdenking gesteld van terrorisme en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de uitvoering of voorbereiding van de aanslagen in Parijs of zouden een van de vermoedelijke daders, Salah Abdeslam, hebben geholpen.

Abdeslam is nog steeds voortvluchtig, net als Mohamed Abrini. De dertigjarige Fransman werd twee dagen voor de aanslagen bij een tankstation bij een snelweg richting Parijs gefilmd in gezelschap van Abdeslam. Het tweetal reed in de Renault Clio die op 13 november werd gebruikt bij de bloedige aanslagen.

© ANP 2015
marokko
zaventem
belgië
parijs
samir z
bilal hadfi
om
saint denis
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi