Declaraties Kamerleden Marokko op de schop

marokko
0
7 dec '15
De nieuwe Kamervoorzitter van de Marokkaanse Kamer heeft korte metten gemaakt met het oude declaratiesysteem van Kamerleden.

Hakim Benchemas heeft besloten om Kamerleden aan te moedigen bij parlementsmomenten aanwezig te zijn met een vergoeding van 800 dirham. Veel Kamerleden wonen buiten de hoofdstad en zien er geen heil in om regelmatig aanwezig te zijn. Sterker nog, sommigen vertikken het om naar Rabat af te reizen en te doen waar ze voor betaald krijgen. Met deze 800 dirham (per dag) aan vergoedingen wil Benchemas daar verandering in brengen. 

Al Akhbar meldt dat Kamerleden dit bedrag niet op hun rekening krijgen gestort, maar dat ze voor dit bedrag hotelovernachtingen en andere noodzakelijke dingen kunnen declareren. Vijf medewerkers zijn aangewezen om de boel in het gareel te houden en ervoor te zorgen dat Kamerleden geen misbruik maken van de regeling. 

Momenteel krijgen Kamerleden automatisch 8000 dirham per jaar voor reiskostenvergoeding, belkosten en andere uitgaves. Dat vervalt, als het aan Benchemas ligt. Veel van de Kamerleden stoppen dit geld in eigen zak en maken geen kosten, puur omdat ze nooit aanwezig zijn. 

Onvrede Kamerleden verdienen rond de 35.000 dirham per maand, maar zijn daar ontevreden over. Sommige Kamerleden willen dezelfde gunsten als hun collega's in de Eerste Kamer. Die mogen drie overnachtingen in de week in Rabat declareren, hebben een smartphone en krijgen vergoedingen voor al hun belkosten.

© Redactie 2015
marokko
hakim benchemas
kamer
politiek
kamerleden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?