Ontknoping groot Haags jihadproces

buitenland
7
10 dec '15
Het grote Haagse jihadproces nadert zijn ontknoping. Donderdag oordeelt de rechter over de verdachten. Tegen hen zijn forse celstraffen geëist.

De hoogste straf, zeven jaar cel, is geëist tegen Azzedine C. (33). Volgens justitie was C., alias Abou Moussa, het gezicht en de aanjager van een groep verdachten uit de Haagse regio die jongeren ertoe wilde aanzetten naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.

Andere kernfiguren waren volgens justitie bekeerling Rudolph H. (25) alias Abou Suhayb en de negentienjarige Oussama C. alias Abou Yazeed. Justitie stelt dat H. (eis zes jaar) de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. De jonge Oussama C. (eis vijf jaar) wordt door het OM gezien als 'ideoloog' van de groep.

André Seebregts, advocaat van Azzedine C., ziet het heel anders. Volgens hem hebben de verdachten gewoon in alle openheid aan het maatschappelijk debat meegedaan. "Ze waren positief over de strijd van Islamitische Staat tegen de Syrische president Assad, maar tegen het doden van burgers. De vraag is of dat mag", aldus Seebregts.

In totaal zijn er negen verdachten. Van hen zijn er twee in het strijdgebied: Anis Z. (24) en Hatim R. (26).

© ANP 2015
den haag
azzedine c
abou moussa
oussama c
rudolph h
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?