'Een moslim blies me op, en nee, ik ben niet boos'

buitenland
15
10 dec '15
Een Britse soldaat verloor een been toen hij werd opgeblazen in Irak, wrok jegens moslims of de islam koestert hij echter niet.

Het was immers hijzelf die oorlog ging voeren in het land. Bovendien is het fout om hele groepen aan te spreken op de gruwelheden van een enkeling, zo beaamde Chris Herbert in een Facebookpost woensdag. 'Alle moslims de schuld geven van dingen die groepen als IS of de Taliban doen, is hetzelfde als alle christenen de schuld geven voor acties van sektes als de Ku Klux Klan', citeert het AD. 

De toen 19-jarige Chris diende in 2007 in Irak en raakte zijn been kwijt door een bermbom. Zijn beste vriend kwam toen om het leven. Nu, acht jaar later, heeft de oud-soldaat vrede met de situatie, maar zijn omgeving blijft boos. Kennelijk beseffen zij nog niet dat het juist de Britten waren die Irak binnendrongen, met het risico dat soldaten omkomen of gewond raken. 

Hoewel het oorzaak en gevolg principe vrij logisch lijkt, wil zijn omgeving er maar niet aan. Hij ziet dat moslimdiscriminatie snel groeit. In een Facebookpost haalt hij uit naar mensen die vinden dat hij moslims ook moet haten om wat hij meemaakte in Irak. 

Hulp 'Ja, een moslim blies me op waardoor ik mijn been verloor, maar een andere moslim in Brits uniform verloor op dezelfde dag zijn arm. Een moslimlegerarts zat in de helikopter die me ophaalde na de explosie. Een moslimchirurg redde mijn leven. Een moslimverpleegster maakte deel uit van het team dat me hielp bij mijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk en mijn revalidatie. Een moslimtaxichauffeur gaf me een gratis rit toen ik met mijn vader voor het eerst weer naar de pub ging.'

Daarna schrijft hij over ervaringen met blanke Britten: 'Een man spuugde in het gezicht van mijn vriendin omdat ze een relatie met een 'manke' had, terwijl ze hem kon krijgen. Een blanke Brit duwde mijn rolstoel, met mij erin, aan de kant zodat hij als eerste in de lift kon'. 

Liefde Tegenover moslims, maar ook tegenover blanke Britten koestert hij geen haat. Met zijn post probeert hij alleen een statement te maken: 'Als je een hele bevolkingsgroep haat door de acties van een paar enkelingen, voel je vrij. Maar probeer niet jouw mening bij mij op te dringen, omdat ik een makkelijk doelwit ben door het feit dat één eikel besloot dat het mijn dag was om te sterven. Ik kan prima zelf beslissen wie ik leuk vind en wie niet. Doe allemaal even normaal, knuffel je familie en hup, terug aan het werk', besluit hij.

Zijn post werd meer dan 120.000 keer gedeeld, kreeg nog meer likes en de reacties waren overweldigend. 'Zowat het beste dat ik ooit op Facebook heb gelezen', zei iemand.

© Redactie 2015
moslim
islam
moslimdiscriminatie
groot-brittannië
facebook
chris herbert
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?