Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces

algemeen
31
10 dec '15
De rechtbank Den Haag heeft donderdag straffen opgelegd tot zes jaar cel in het grote 'Haagse' jihadproces.

'Drijvende kracht' Azzedine C., die volgens de rechters jongeren aanzette tot deelname aan de strijd in Syrië, kreeg die straf, net als twee mannen die nog in het strijdgebied in Syrië zijn. In totaal zijn negen verdachten veroordeeld. Zes van hen voor deelname aan een organisatie die jongeren opruide, ronselde en hielp naar Syrië af te reizen. Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, was daarin volgens de rechters samen met de volgens mediaberichten inmiddels omgekomen Soufiane Z. de centrale figuur.

Rudoph H., die wordt gezien als de mediaman van het gezelschap, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook de jonge Oussama C. (19) kreeg die straf. Hij wordt ondanks zijn jonge leeftijd gezien als 'ideoloog' van de groep. Hij maakte volgens de rechtbank door te prediken geesten rijp voor de jihadstrijd.

Syriëgangers
Drie Syriëgangers kregen forse straffen. Anis Z. en Hatim R., beiden nog in Syrië, moeten zes jaar de cel in. De inmiddels in Nederland teruggekeerde Hicham el O. heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Het drietal heeft ook deelgenomen aan de groep die als doel had Haagse jongeren te werven voor de strijd in Syrië. Drie anderen hebben volgens de rechtbank niet deelgenomen aan de organisatie. De vrouw van Azzedine C. had bijvoorbeeld nauwelijks een rol en kreeg alleen zeven dagen cel voor het doorsturen van een opruiende tweet.

Twee andere mannen ziet de rechtbank als meelopers. Het gaat om Jordi de J., die een trainingskamp in Syrië had bezocht, en Moussa L. die heeft opgeruid. Zij kregen respectievelijk 55 dagen cel en zes maanden voorwaardelijk en 43 dagen en twee maanden voorwaardelijk.

© ANP 2015
jihadproces
rechtbank den haag
abou moussa
rechtbank
anis z
rechter
syrië
hatim r
azzedine c
soufian z
oussama c
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi