Eerste vrouwen in Saudische politiek

buitenland
51
13 dec '15
Een aantal vrouwen heeft voor het eerst in de geschiedenis een zetel gewonnen tijdens de lokale verkiezingen in Saudi-Arabië.

Minstens vier vrouwen hebben genoeg stemmen behaald om in de gemeenteraad te komen, schrijft al-Jazeera. Salma bint Hizab al-Oteibi heeft een zetel in de raad van Madrakah in de provincie Mekka. Ze nam het op tegen zeven mannen en twee vrouwen. Ook in Tabuk is een vrouw gekozen en in Ihsaa gaat het om twee vrouwen.

In het streng-islamitische land waren zaterdag bijzondere verkiezingen, omdat vrouwen voor het eerst mochten stemmen en zich verkiesbaar mochten stellen. 978 vrouwen stelden zich verkiesbaar, tegenover 5938 mannen. Van de 1,6 miljoen stemgerechtigden lieten 136.000 vrouwen zich registreren om te stemmen. De totale opkomst was volgens al-Jazeera rond de 25 procent. De officiële uitslag wordt maandag verwacht.

Koninkrijk
Het was pas de derde keer dat er verkiezingen werden gehouden in Saudi-Arabië, dat een aartsconservatief koninkrijk is. Het was het laatste land waar alleen mannen stemrecht hadden. De in januari overleden koning Abdullah zorgde ervoor dat nu ook vrouwen mee mochten doen aan de verkiezingen.

© ANP 2015
saudiarabie
madrakah
mekka
salma bint hizal al oteibi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?