'Marokkaanse Nederlanders voelen zich geen deel van Nederland'

marokko
178
16 dec '15
Veel jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf voelen zich geen onderdeel van de Nederlandse samenleving.

Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek onder zo'n 3000 niet-westerse allochtonen dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag heeft gepubliceerd. Ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich vooral Turks of Marokkaans en gaat vaak om met personen van dezelfde afkomst. Zij voelen zich ondanks hun 'nieuwe' paspoort geen of slechts in geringe mate Nederlander. Zij zijn relatief vaak negatief over autochtone Nederlanders en de manier waarop die tegen migranten aankijken.

Onder jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst leeft een sterk en breed gedeeld gevoel van uitsluiting. Zij voelen zich apart gezet, niet gezien als individuele burgers, maar alleen als lid van een migrantengroep en als moslim, komt verder uit het onderzoek naar voren. Onder deze jongeren leeft wantrouwen tegenover de Nederlandse media, de landelijke politiek en de politie. Dit draagt bij aan het gevoel geen onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving.

Opiniepeiling
Aanleiding voor het SCP-onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was een dubieuze opiniepeiling waaruit zou blijken dat er onder jongeren van Turkse komaf veel steun zou leven voor Daesh en religieus geïnspireerd geweld.

Geen begrip
Uit het SCP-onderzoek blijkt dat meer dan 97 procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders geen begrip heeft voor jongeren die uitreizen om voor Daesh te strijden of voor personen die geweld gebruiken voor hun geloof. Onder zo'n 120 ondervraagde jongeren leeft iets meer begrip dan onder ouderen uit die migrantengroepen. Maar ook onder de jongeren heeft een overgrote meerderheid van ruim 80 procent geen begrip voor Daesh en religieus geïnspireerd geweld.

Autochtonen In het rapport worden ook vergelijkingen gemaakt met autochtone Nederlanders. Opvallend daarbij is dat meer autochtone dan allochtone jongeren 'veel begrip' hebben voor Syriëgangers. Ongeveer 10% van de autochtone jongeren hebben veel begrip voor de jihadgangers. 

© ANP 2015
marokko
turkije
marokkanen
turken
scp
moslimdiscriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi