Belastingvoordeel voor opnemen films in Marokko

marokko
2
17 dec '15
Steeds meer filmmakers kiezen voor Marokko als land om films of scènes op te nemen. In 2016 wil de overheid het aantal verdubbelen.

In 2016 komt er daarom een belastingvoordeel van 20% voor filmcrews die ervoor kiezen om in Marokko aan de slag te gaan, meldt Variety. Om in aanmerking te komen dient de filmproductie minstens tien miljoen dirham uit te geven en minstens 18 dagen aan het werk zijn in Marokko. Sarim Fassi Fihri, voorzitter van het Marokkaans Cinema Center (CCM), kwam in 2014 al met een voorstel. Fihri zegt nu blij te zijn dat het parlement zijn voorstel heeft goedgekeurd. 

Met deze 20% cashback (voor belastinggelden) wil Marokko filmproducenten motiveren naar Marokko te komen. Zuid-Afrika, Frankrijk en België hebben soortgelijke regelingen. Sinds zij deze regelingen hebben, kozen velen ervoor om voor die drie landen te gaan in plaats van Marokko. En dat moet anders, zo is de overheid van mening. 

Populair Hoewel er nog geen belastingvoordelen te halen viel, kozen veel Hollywood-producenten er toch voor om naar Marokko af te reizen. Het land ontwikkelde zich stormachtig op dit vlak. Een van de meest recente en bekende buitenlandse films is Mission Impossible: Rogue Nation en James Bond: Inspectre. In 2015 werden 21 speelfilms en 16 series deels opgenomen in Marokko. 

Afgewezen Het duurde overigens even voor het voorstel werd goedgekeurd. In eerste instantie was het de bedoeling dat ook binnenlandse producties genieten van het voordeel, maar daar wilde het parlement niet aan. In de aangepaste versie staat dat alleen buitenlandse producenten kunnen genieten van het extraatje.

© Redactie 2015
marokko
film
hollywood
belastingvoordeel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?