Kamer maakt zich volstrekt belachelijk: nog meer actie tegen salafisme

algemeen
46
18 dec '15
De Tweede Kamer wil veel meer maatregelen om de invloed van salafisme tegen te houden in Nederland.

Volgens de Kamer is het salafisme een stroming die een belangrijke rol speelt bij de radicalisering van jongeren, een ondemocratisch gedachtegoed verspreidt en belemmert de integratie in de samenleving. Onlangs werden al moties aangenomen om salafistische organisaties in kaart te brengen en te bekijken of een verbod mogelijk is. Donderdagavond werd een nieuwe reeks moties, dit keer gezamenlijk van SP en VVD, met ruime steun aangenomen.

Hierin wordt het kabinet opgeroepen om niet meer samen te werken met salafistische organisaties en ze geen subsidie meer te verstrekken. Bestaande relaties moeten worden beëindigd. Wie deze subsidies ontvangen en over welke relaties de Kamer het heeft is volstrekt onduidelijk.

Geldstroom

Ook wil de Kamer liever niet dat gebedshuizen geld krijgen uit Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar. En als dat wel zou gebeuren, dan moet de geldstroom vooraf goedgekeurd en gecontroleerd worden door de overheid. De Kamer is bezorgd over de toenemende buitenlandse en conservatieve invloed op de moskeeën in Nederland. Deze gebedshuizen zijn bedoeld voor lokale geloofsgemeenschappen. Daarnaast moet er meer onderzoek komen naar radicaliseringsprocessen onder jongeren.

Verder nam de Kamer een voorstel van de VVD en PvdA-coalitie aan om salafisten te weren in asielzoekerscentra. Salafistische vrijwilligers proberen soms onder het mom van het bieden van geestelijke zorg asielzoekers te ronselen. Deze motie werd met 105 stemmen voor en 37 tegen aangenomen.

Volstrekt belachelijk Deze nieuwe maatregelen toont de onkunde en de wanhopige pogingen vanuit de politiek tot beleidsvoering tegen radicalisering. Prominente moskeeën en moslims in Nederland hebben reeds aangegeven dat de Kamer zich echt even achter de oren moet krabben. Politici lijken voor hun beurt te praten en gaan de mist in op het gebied van juiste kennis over wat er in de maatschappij speelt en waar het gevaar zit. 

Het salafisme is de oplossing en niet het probleem. Salafistische moskeeën en instellingen zorgen al jaren voor de juiste islamitische leer bij jongeren en hebben hiermee voorkomen dat honderden zich bij bijvoorbeeld Daesh aansloten. Ook over de term 'salafisme' bestaat veel onwetendheid in Nederland. In verschillende verklaringen en columns (waaronder op onze site) is door mensen met kennis uitgelegd wat het salafisme inhoudt en waar het probleem ligt.

Het lijkt erop dat de Kamer deze geluiden totaal negeert en zichzelf en Nederland daarmee meer en meer in gevaar brengt. 

© ANP 2015
tweede kamer
nederland
koeweit
sp
vvd
pvda
overheid
salafistische organisatie
saoedi-arabië
asielzoekerscentrum
qatar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi