Amsterdam wil moslimdiscriminatie apart registreren

algemeen
13
20 dec '15
Na de aanslagen in Parijs in januari en november zijn veel meldingen binnengekomen van moslims die zich gediscrimineerd voelen.

Dat concludeert het speciale meldpunt tegen Islamofobie in Amsterdam. Een meerderheid in de gemeenteraad is van mening dat het makkelijker moet worden om aangifte te doen wegens moslimdiscriminatie. Na de aanslagen in Parijs rinkelde de telefoon volop bij het meldpunt. Veel Amsterdamse moslims werden naar aanleiding van de aanslagen gediscrimineerd. 

'Rond de aanslagen in Parijs van afgelopen jaar, dus in november en in januari, rond die periode komen de meeste meldingen binnen. Moskeeën worden ook vaak beklad. En er worden veel dreigbrieven geschreven, dat krijgen wij ook heel vaak te horen', citeert AT5 Saida Derrazi, coördinator van het Meldpunt Islamofobie. 

Serieus nemen Sofyan Mbarki is raadslid van de PvdA en wil dat de bereidheid om aangifte te doen omhoog gaat. Slachtoffers moeten bij de politie het gevoel krijgen dat aangifte ook zin heeft. Momenteel is dat lang niet het geval. 'Mensen moeten aan de balie het gevoel krijgen dat er goed naar je geluisterd wordt. Dus ik denk dat het hem er niet alleen in zit dat de aangifte ook daadwerkelijk naar het OM gaat, maar ook dat je het gevoel hebt dat de aangifte goed opgenomen wordt en dat je serieus genomen wordt', zegt Mbarki. 

In de Amsterdamse raad is een initiatiefvoorstel aangenomen waarin voorstanders vragen om moslimdiscriminatie apart te registreren. Jan Paternotte van D66 denkt dat het risico er niet is dat straks iedere geloofsgroep zo een speciale aangifteformulier wil.  'Je moet wel serieuze aanwijzingen hebben dat die groep een probleem heeft. Bij Joodse Amsterdammers is het al honderden jaren zo. Die worden heel vaak gediscrimineerd omdat ze Joods zijn. En wie zien nu bij moslims, dat blijkt uit veel onderzoeken, ook opkomen.'

Zover is het echter nog niet want Amsterdam is ook afhankelijk van landelijk beleid. 'De burgemeester gaat nu met minister Van der Steur praten over dat Amsterdam dat graag wil. En Amsterdam wil wel meer, maar de meeste dingen beginnen in Amsterdam en op een gegeven moment wil de hele wereld het. Homohuwelijk, coffeeshops. Dus ik denk dat dit ook een van die voorbeelden kan zijn', zegt Paternotte. 

Genoeg optimisme dus in Amsterdam, nu is het aan Den Haag en aan burgemeester Van der Laan, die daar de politiek moet overtuigen.

© Redactie 2015
moslimdiscriminatie
discriminatie
amsterdam
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi