Marokkaanse Zoubir (18) krijgt nieuw gezicht na verschrikkelijke ziekte

marokko
1
22 dec '15
De 18-jarige Zoubir Lahdodi is geboren met een ernstige bloedziekte en heeft daar zijn hele leven last van. Door zijn ziekte heeft hij onder meer een ernstig verminkt gezicht.

Gisteren onthulde de 18-jarige Marokkaan tijdens een persconferentie zijn nieuwe gezicht nadat hij een zware chirurgische ingrepen onderging. Zijn redding begon acht maanden geleden, toen het Lenox Hill ziekenhuis in de Verenigde Staten een mailtje kreeg. Zoubir Lahdodi lijdt aan een zeldzame ziekte die zijn gezicht misvormde. De ziekte zorgde ervoor dat zijn bloedvaten constant uitzetten. 

Stukje bij beetje verminkte de onderhuidse ziekte zijn gezicht meer en meer. De misvorming zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen. Hij kan moeilijk slapen, praten, eten en zelfs ademen gaat moeilijk. Bovendien moest hij elk risico vermijden want door de grote hoeveelheden bloed in zijn gezicht was Lahdodi een 'tikkende tijdbom'. Een simpele verwonding kon hem laten doodbloeden. 

Hulp Zijn familie is alles behalve rijk, terwijl een operatie broodnodig is. In Marokko was er geen enkele dokter die hem kon helpen en daarom zochten ze hun toevlucht tot het Lenox Hill ziekenhuis in New York. Zij besloten op hun beurt om alle kosten op zich te nemen. Dr Milton Waner had te doen met de jongen en is een expert op het gebied van vasculaire chirurgie. En dat is net wat onze landgenoot Zoubir nodig had. 

Nieuw gezicht, nieuw leven De plastisch chirurg heeft in de afgelopen acht maanden 7 herstellende operaties uitgevoerd bij de jongen. Het resultaat: meer dan de helft van Zoubir's gezicht is gereconstrueerd. Zoubir was dan ook zichtbaar blij toen hij voor de media sprak. Dokter Waner zegt dat het een levensgevaarlijke ingreep was: 'De operatie was zeer ingewikkeld en moeilijk, want als je per ongeluk in zijn misvormingen snijdt, kan het bloeden zo verschrikkelijk en overvloedig zijn dat hij op de operatietafel kon sterven'. 

Lahdodi, die door zijn gezicht werd gepest in zijn buurt, kon niet naar school. Hij bedankte het ziekenhuis en zei dat de operaties hem als herboren laten voelen. Zoubir kijkt er dan ook naar uit om een nieuw leven te beginnen waarin hij meer kan doen dan voorheen. Fietsen is een van de dingen die hij graag doet maar niet kon. 

Lenox Hill gaf hem daarom een fiets en helm, zodat hij hetgeen kan doen dat hij altijd wilde. Zijn leven staat niet meer op het spel maar hiermee is Zoubir nog niet klaar. Binnenkort keert hij terug naar New York voor nog meer operaties om zijn gezicht nog meer te reconstrueren.

© Redactie 2015
marokko
zoubir lahdodi
vs
verminkt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?