Marokko bij meest gemilitariseerde landen ter wereld

marokko
22
23 dec '15
In een onderzoek naar de meest gemilitariseerde landen ter wereld staat Marokko twintigste. Een aanzienlijke stijging tegenover vorig jaar, toen het nog 29e stond.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het International Center for Conversion (BICC), dat in de Duitse stad Bonn is gevestigd. Jan Fuut en Max M. Mutschler waren de onderzoeksleiders. Het onderzoek is gefinancierd door het federaal Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Duitsland. 

In het rapport staan 152 landen die op basis van gegevens van het Internationaal Vredesinstituut in Stockholm, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gerangschikt. Ook gebruikte BICC eigen gegevens. 

Onderzoek Tijdens het onderzoek is rekening gehouden met de bevolking en de militaire uitgaven van elk land in vergelijking met het bruto binnenlands product. Marokko steeg van de 29e naar de 20e plek en kan spreken van een 'zeer gemilitariseerd jaar'. In Afrika is Algerije het meest gemilitariseerd, met een veertiende plek, gevolgd door Marokko, Egypte (26) en Angola (31). 

De absolute nummer een in het onderzoek is schurkenstaat Israël, gevolgd door Singapore en Armenië. Het Midden-Oosten is de regio met het hoogste gehalte militarisering. In de top tien staan drie landen uit deze regio (Zionistan, Jordanië, Koeweit). Saudi-Arabië staat zeventiende. 

Samenwerking De nieuwste ontwikkeling van militaire versterking van Marokko heeft te maken met Saudi-Arabië. Beide landen tekenden een overeenkomst op het gebied van militaire en technische samenwerking. Marokko zal profiteren van de overeenkomst omdat het land in staat wordt gesteld om een wapenproducent te worden en daarmee een belangrijke speler zal worden. 

Details hierover worden later bekendgemaakt. Eerder werd bekend dat Marokko tussen 2015 en 2019 220 miljard dirham in versterking van het leger steekt. 

© Redactie 2015
marokko
militair
leger
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?