Eindhoven mag komst zogenaamde 'haatpredikers' verbieden

algemeen
129
23 dec '15
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven mag de komst van zeven buitenlandse 'haatpredikers' naar zijn stad verbieden.

De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald. De motivering van de uitspraak volgt nog. De stichting Waqf had de sprekers uitgenodigd voor een islamitische conferentie deze week. De stichting was naar de rechter gestapt vanwege het onbegrijpelijk besluit dinsdag van Van Gijzel om de sprekers uit Egypte, Syrië, Saudi-Arabië, Soedan en Koeweit te weren.

De burgemeester had de komst van de mannen verboden, omdat zij zich negatief zouden hebben uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt. Op basis van wat deze beschuldigingen gebaseerd zijn kon de burgemeester niet noemen, laat staan dat het werd gecommuniceerd. 

In april dit jaar schrapte de religieuze stichting Waqf de lezing van de Saudische islamitische geestelijke Aaidh al-Qarni nadat ophef was ontstaan over zijn komst. De geestelijke zou hebben opgeroepen tot haat en geweld. Ook hier weer een gevalletje van 'zou'. 

Zorgen De moslimgemeenschap maakt zich ernstige zorgen over de constante weigering van islamgeleerden. Vaak worden hun visums of toegang tot Nederland geweigerd op basis van aannames of vage vertalingen. Het is voor veel moslims onbegrijpelijk dat extreemrechtse haatpredikers wel met open armen worden ontvangen. Meest recent voorbeeld: Filip de Winter kwam onlangs tegen de islam preken in Rotterdam, waar een bijeenkomst van Pegida op de agenda stond. De Winter werd beveiligd door een groot aantal agenten. 

Deze kromme verhoudingen, in combinatie met de trend om vrijwel alle buitenlandse islamgeleerden tot 'haatprediker' te degraderen zorgt ervoor dat veel moslims voelen dat hun recht op geloofsbelijdenis wordt afgenomen. Daarmee daalt het vertrouwen in de rechtsstaat steeds verder onder deze grote groep Nederlanders. Velen kennen deze prekers van de Arabische televisie en kunnen zich niet vinden in het geschetste beeld. 


© ANP/Redactie 2015
moslimdiscriminatie
rob van gijzel
eindhoven
islamhaat
stichting waqf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?